Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hajhullás kezelése aromaterápiával?

Hajhullás kezelése aromaterápiával?

A cédrusfa-, levendula-, kakukkfű- és rozmaring illóolajok hajnövekedést elősegítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket az olajokat régóta használják az alopecia kezelésére, több mint 100 éve. 

A cédrusfa-, levendula-, kakukkfű- és rozmaring illóolajok hajnövekedést elősegítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket az olajokat régóta használják az alopecia kezelésére, több mint 100 éve. Azonban 1998-ig, a kutatás elvégzéséig nem végeztek kontrollált vizsgálatokat e kezelés értékelésére. Az aromaterápiával kapcsolatos tapasztalatok azonban számos bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy több betegnél jelentős javulás volt tapasztalható ezzel a terápiás formával.

Az alopecia areata gyakori állapot, amely a nyugati világ 1% -át érinti. Jelentős társadalmi és pszichológiai szorongást okozhat, és gyakran nagymértékben károsan hat a beteg jólétére és önértékelésére.

“A jelenlegi hagyományos kezelések korlátozott sikerrel vagy elfogadhatatlan toxikus hatásokkal járnak.”

Az aromaterápia hatékonyságának vizsgálata alopecia areata (foltos hajhullás) betegek kezelésében

A vizsgálatban 86 beteget véletlenszerűen 2 csoportba osztottak. Az aktív csoport az illóolajokat (kakukkfű, rozmaring, levendula és cédrusfa) hordozóolajok (jojoba és szőlőmag) keverékében masszírozta a fejbőrébe naponta. A kontroll csoport csak hordozóolajokat használt masszázsukhoz, szintén naponta.

Eredmények: Az aktív csoport 43 betegéből tizenkilenc (44%) javulást mutatott, míg a kontroll csoport 41 betegéből 6.

Az eredmények szerint az aromaterápia biztonságos és hatékony kezelés az alopecia areata kezelésében. Ezekkel az illóolajokkal végzett kezelés szignifikánsan hatékonyabb volt, mint a pusztán a hordozóolajjal végzett kezelés

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9828867/

Tartalomhoz tartozó címkék: illóolaj aromaterápia hajhullás
Az oldal tetejére