Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

7 fontos illóolaj az időskorú, demenciában szenvedőknek

7 fontos illóolaj az időskorú, demenciában szenvedőknek

Az aromaterápiát több mint 5000 éve használják számos betegség kezelésére, beleértve a fertőzéseket és a gyulladásokat. Bebizonyosodott továbbá, hogy javítja az alvás minőségét, csökkenti a stresszt, enyhíti a fájdalmat, megnyugtatja a fájó ízületeket, küzd a daganatos megbetegedések hatásaival, és legyőzi számos mentális egészségügyi probléma, köztük a depresszió tüneteit.

A demenciát számos agyi folyamat és funkció károsodása jellemzi, például a memória, a személyiség, a nyelvi és a kognitív készségek. 2016-ban becslések szerint világszerte 47 millió ember szenvedett demenciában. Az előrejelzések szerint 2050-ben ez a szám a megdöbbentő 131 millióra nő. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb típusa. Ez az összes demencia-eset 60-80 százalékát teszi ki.

Aromaterápiát támogató tanulmányok a demenciában

Sok tanulmány kimutatta, hogy az aromaterápia alkalmazása előnyös a demenciában élő betegek számára. Japán tudósok például számos növényi gyógyszerben izoláltak hatóanyagokat. Ezek a technikák segítettek a tudósoknak azonosítani és elkülöníteni a Drynaria rhizome-ban (Gusuibu) található aktív vegyületeket, egy növényi gyógyszert, amely javíthatja a memóriát. Bebizonyosodott, hogy csökkenti a betegség jellemzőit az Alzheimer-kóros egerekben.

Egy 2012-es tanulmány azt mutatja, hogy a rozmaring (Rosmarinus officinalis), illóolaj lepárlására használt gyakori növény, szintén elősegítheti az egészséges felnőttek kognitív teljesítményének javítását. Ezenkívül a rozmaring növelheti az agyi teljesítményt.

Egy másik, 2013 -as tanulmányban a tudósok megállapították, hogy a rozmaring fokozhatja az eseményekre való emlékezés képességét. Ezenkívül segít az embereknek szem előtt tartani a jövőbeli feladatokat. Mivel a memóriavesztés a demencia egyik jellegzetes tünete, ez a funkció a rozmaringolajat a demencia elleni küzdelem fontos összetevőjévé teheti.

A tudósok azt is megállapították, hogy hat illóolaj, nevezetesen kakukkfű, rózsa, szegfűszeg, eukaliptusz, bergamott és édeskömény képes elnyomni a gyulladásos COX-2 enzimet. A hatás hasonló a resveratrol-hoz, amely az az egyik fontos vegyület, amely a vörösbornak egészségügyi előnyöket biztosít. (A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, faeperben, málnában található meg.)

Az összes illóolaj közül a kakukkfű okozza a legmagasabb, körülbelül 75 százalékos COX-2-szint csökkenést. A többi illóolaj 25 százalékkal csökkentette a COX-2 szintet. A COX-2 gyulladásos enzim, amely az Alzheimer kór kialakulásához is kapcsolódik.

Az aromaterápia előnyei a demenciában

Az aromaterápia a szagló receptorok stimulálásával működik, amelyek viszont stimulálják az agy azon részét, amely az érzelmek szabályozásához kapcsolódik. Széles körben használták a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésére.

Néhány illóolaj stimulálja a kognitív működést és a memóriát a memóriavesztett betegeknél. Demencia esetén a legnehezebben kezelhető tünet az izgatottság és az agresszió a betegek körében. Egy tanulmány megállapította, hogy az illóolajok, különösen a levendula, a bergamott és a citromfű, segíthetnek megnyugtatni a beteget, és elnyomni az agressziót, izgatottságot és más pszichotikus tüneteket demenciában szenvedő betegeknél.

Az aromaterápia alkalmazása a demencia kiegészítő kezeléseként óriási népszerűségre tett szert. Bár még sok tanulmányra van szükség ahhoz, hogy további bizonyítékokat nyújtsanak az aromaterápia egészségügyi előnyeiről a demenciában, a bizonyítékokon alapuló vizsgálatok ígéretes eredményeket mutattak.

Íme hét illóolaj, amelyek megkönnyíthetik az életet a demenciával:

1. Bergamott

Ez a kivonat fűszeres-édes illatú, hasonló a citrusfélékhez, és felemel a depresszióból a dopamin és a szerotonin hormonok stimulálásával. A bergamott a szorongást is elégedettséggel helyettesítheti, elősegítheti a jó éjszakai alvást, enyhítheti a fejfájást és az izomfeszültséget, és javíthatja az idősek életminőségét.

2. Citromfű

Ez az erős citromillat megnyugtatja az izgatott időseket. Ha a szeretett személy visszahúzódik, a citromfűolaj-masszázs ilyen megnyugtató kölcsönhatást válthat ki. 2013 -ban a Melbourne -i Egyetem tudósai megállapították, hogy a citromfű belélegzése fokozza a megismerést, és enyhíti a szorongást és a depressziót.

3. Borsmenta

Ez az energizáló aroma éberséget vált ki és segíti a memóriát az agy oxigén áramlásának fokozásával. A borsmenta illata csillapíthatja a szorongást, enyhíti a fejfájást és ellazítja az izmokat. Mivel a borsmenta olyannyira élénkítő, használjuk a nappali órákban.

4. Levendula

Ez a fűszernövény édes virágos illattal rendelkezik, balzsam aláfestéssel, amely ellazíthatja az izmokat és az idegeket. Adj szeretteidnek egy leheletnyi levendulát, ha ideges vagy izgatott. Lefekvéskor próbáljuk ki, hogy levendula és víz illatos keverékét permetezzük az ágyneműre, a nyugodt alvásért.

5. Rozmaring

A rozmaring illata serkentheti az agyat, és segíthet az időseknek felidézni korábbi emlékeiket. A rozmaring belélegzése növeli a pontosságot és a sebességet egyszerű matematika vagy egyéb napi feladatok elvégzése során is.

Jelenleg a tudósok értékelik a rozmaring azon képességét, hogy késleltesse az Alzheimer -kór progresszióját. Úgy tűnik, hogy a kivonat gátolja a fehérjecsomók és gubancok képződését.

6. Ylang Ylang

Ennek a kivonatnak virágos illata van. Amikor a szeretett személy belélegzi, nyugodtabbnak érezheti magát. Az Ylang Ylang enyhíti a szorongást, a haragot és a depressziót, csökkenti a vérnyomást és alvást idéz elő.

7. Tömjén

Ennek a gyógynövénynek karamell és étcsokoládé aromája van. A tömjén belégzése elősegíti a nyugalmat és enyhíti a depressziót. Az illat vért küld az agyba, növeli az oxigénszintet és fokozza a memóriát. Kiegyensúlyozza az érzelmeket és a hangulatot szabályozó hormonokat is.

A tömjén segíti a tartós alvást. Lefekvés előtt vegyünk egy fürdőt levendulával és tömjénnel. Ha szerette nyugtalan láb szindrómában szenved, mindkét olajat vigye fel a talpára. A tömjén fokozza a citromfű és az ylang -ylang hatását is.

Forrás:
https://www.news-medical.net/health/Aromatherapy-for-Dementia.aspx
https://www.homecareassistancenorthcoast.com.au/essential-oils-for-seniors-with-dementia/
https://essentialoilbenefits.com/essential-oils-for-memory-loss-alzheimers-and-dementia/

Tartalomhoz tartozó címkék: illóolaj aromaterápia demencia
Az oldal tetejére