Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az ylang-ylang illóolaj hatásai

Az ylang-ylang illóolaj hatásai

Az idegrendszerre gyakorolt nyugtató és csillapító hatásának köszönhetően elősegíti az ellazulást, egy valóságos gyógymód a szorongásnak, a feszült idegállapotnak, a szexuális tevékenység stressz okozta nehézségeinek mérséklésében. 

Az ylang-ylang név a fát jelző tagalog kifejezés spanyol nyelvű írásmódja, az ylang-ylang – az ylang szó többszöröző formája, amely „vadont” jelent, utalva a fa természetes élőhelyére. Egy gyakori félrefordítás a "virágok virága".

A fát illatos canangának, Macassar-olajnövénynek vagy parfümfának is nevezik. Hagyományos polinéz nevei közé tartozik a Mataʻoi (Cook-szigetek), a Mohokoi (Tonga), a Mosoʻoi (Szamoa), a Motoʻoi (Hawaii) és a Mokosoi, Mokasoi vagy Mokohoi (Fidzsi-szigetek).

A Ylang-Ylang sárga, csillag alakú virág, amely a Cananga fán (Cananga odorata) nő. Ez a trópusi faj az Indiai-óceánt körülvevő országokban, például Indiában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Indonéziában és Ausztrália egyes részein honos. Növekedése meghaladja az 5 métert évente, és ideális éghajlaton átlagosan 12 méteres magasságot ér el. A virága lelógó, hosszú szárú, hat keskeny, zöldessárga (ritkán rózsaszínű) szirommal rendelkezik, küllemében inkább hasonlít egy tengeri csillagra, és erősen illatos illóolajat termel.

Az Ylang-Ylang mámorító, aromás illata gyümölcsös, virágos. Az illóolajat az aromaterápiában használják. Hatásai: enyhíti a magas vérnyomást és normalizálja a faggyúelválasztást a bőrproblémák esetén, valamint afrodiziákumnak is tekintik. Nyugtató hatású, csökkenti a depressziót, frissít, megújít.

Az Ylang-Ylangból származó olajat széles körben használják az illatszeriparban keleti vagy virág témájú parfümökhöz (például Chanel No. 5). Az Ylang-Ylang jól keveredik a legtöbb virág-, gyümölcs- és faillattal. Indonéziában Ylang-Ylang virágokat szórnak az ifjú párok ágyára. A Fülöp-szigeteken a virágait, a sampaguita virágaival együtt egy nyakláncba fűzik, amelyet a nők viselnek.

Az Ylang-Ylang virágból többféle illóolajat készítenek, gőz desztillációval. Az olajok illatuk intenzitása változik. Az Ylang-Ylang legfinomabb formája gyakran Cananga olaj néven ismert.

Az Ylang-Ylangból származó olajat széles körben használják az illatszeriparban keleti vagy virágos témájú parfümökhöz (mint például a Chanel No. 5). Az Ylang-Ylang jól keveredik a legtöbb virág-, gyümölcs- és faillattal.

Az ylang-ylang illóolaj hatásai

  • baktériumölő,
  • faggyútermelést szabályozó,
  • gyulladáscsökkentő,
  • sejtregeneráló hatású,
  • belélegezve lazító, nyugtató, feszültségoldó, érzékiséget felszínre hozó (afrodiziákus) hatású.
Tartalomhoz tartozó címkék: aromaterápia illóolaj
Az oldal tetejére