Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudtad, hogy az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok?

Tudtad, hogy az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok?

A zsíros olajokhoz csak állagukban hasonlítanak, de kémiai összetételük teljesen más. Az olajok fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szoba-hőmérsékleten jelentéktelen a párolgásuk.

Ezzel szemben az illóolajoknak éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szoba-hőmérsékleten is jelentős gyorsasággal elpárolognak, ami után jellemzően nem hagynak nyomot. Vannak azonban olyan illóolajok, amelyek olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek színesek, így az olaj elillanásuk után nem zsíros, de színes foltot hagynak maguk után (pl. narancs, pacsuli, vetiverfű, kék kamilla stb.)

Azonban soha ne ítéljünk túl hamar, ugyanis a folt illóolaj fajtától függően párologhat jóval lassabban is, mivel az illóolajok állagukban, fajsűrűségükben is igen különbözőek.

Az illóolajok tömény esszenciák, így viszonylag drágábbak, mint a szintetikus illatanyagok. Mint a legtöbb dolog esetében, az ár sokszor összehasonlítható a minőséggel, a minőség a legfontosabb szempont, amikor az illóolajokat terápiás célokra használjuk.

Az aromaterápia céljából csak a legjobb és legtisztább illóolajok adják meg a kívánt hatást.

Az illóolajok ára számos tényezőtől függ, amelyek közül néhány:

Százalékos hozam: Ez függ attól a növényi résztől, amelyből az olajat kinyerik, az adott évszaktól, a napszaktól, sőt még a talaj minőségtől is… Például a Rózsa vagy Jázmin illóolajok meglehetősen drágák. Olcsó, vagy közepes árkategóriában valószínűleg alacsonyabb minőségű olajat kínálnak, vagy esetleg szintetikus illatanyaggal kevert, vagy hordozóolajjal hígított, nem tiszta, 100%-os illóolajat kapunk. Igaz, ezek jó illat utánzatok lehetnek, de nem ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint az igazi illóolajok.

Származási hely: Az ár az illóolaj származási helyétől is függhet. Például egy cég behozhatja a jázmin olajat Kínából, amely viszonylag olcsó, összehasonlítva egy másik cég által kínált jázmin olajjal, amelyet Marokkóból importál, amely viszont nagyon drága.

Termesztés helye: Az olaj minősége a termesztés helyétől is függ. Az adott régió talaja és éghajlata óriási mértékben hozzájárul az olaj minőségéhez. Példa: A Bergamott illóolaj akkor a legjobb minőségű, ha Olaszországból származik, annak ellenére, hogy a világ más részein is termesztik. A teafa pedig a legjobb minőségű, ha Ausztráliából származik.

Tartalomhoz tartozó címkék: aromaterápia illóolaj
Az oldal tetejére